praktische info Costa Rica, reisadvies Costa Rica, visum Costa Rica, vaccinaties Costa Rica, geldzaken Costa Rica, beste reistijd Costa Rica, lokale gebruiken Costa Rica, reisvoorbereiding Costa Rica, reisinformatie Costa Rica, Costa Rica tips

Individuele rondreizen Costa Rica

Beste Reistijd

Praktische informatie Costa Rica

Algemene informatie Costa Rica


Costa Rica algemene reisinformatie:


LIGGING:

Gelegen in Centraal Amerika, in het noorden grenst het aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. In het westen bevindt zich de Grote Oceaan, in het oosten de Caribische Zee. De kustvlakten zijn laag, maar daartussen bevinden zich lange bergketens met meer dan 400 vulkanen. Costa Rica is ongeveer 2 keer zo groot als België en heeft ongeveer 4,5 miljoen inwoners.

TIJDSVERSCHIL:

In onze wintertijd is het er 7uur vroeger en in onze zomertijd is het er 8uur vroeger.

REISDOCUMENTEN:

Paspoort: Alle reizigers, ook kinderen, moeten in het bezit zijn van een persoonlijk internationaal paspoort, ten minste geldig tot 3 maanden na retourdatum in België.

Visum: Voor een verblijf korter dan 90 dagen hoeft geen visum te worden aangevraagd. Indien u via de Verenigde Staten van Amerika reist, dient u voor vertrek (minimum 72 uur voor aankomst) een "visa waiver" in te vullen op de website van ESTA (http://esta.cbp.dhs.gov/esta/). de toestemming is 2 jaar geldig en kost $ 14 pp.

VERTREKBELASTING:

Bij vertrek per vlucht uit Costa Rica dient u de zogenaamde ‘departure tax’ te betalen, deze bedraagt ongeveer 29 $ per persoon en dient in dollars of colones te worden afgerekend aan het loket in de luchthaven. Let op dat dit voor de check-in dient te gebeuren.

TAAL:

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. De meeste mensen spreken een beetje Engels. Met Engels kan u zich in de toeristische plaatsen en in de hoofdstad San José goedredden. Uiteraard maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker wanneer u een een klein woordje Spaans spreekt.

CULTUUR:

Costa Rica is een redelijk welvarend en westers land. De cultuurverschillen tussen de Costaricaanse maatschappij en die van ons zijn dan ook niet bijzonder groot. U zult in Costa Rica dan ook weinig last hebben van een cultuurschok. Er zijn geen overblijfselen te vinden van pre-Columbiaanse culturen. De cultuur en de architectuur zijn sterk beïnvloed door Spanje en de Verenigde Staten.

KLIMAAT:

De droge tijd loopt in Costa Rica van eind november tot half april, maar ook dan heeft u een grote kans op een regenbui. In september en oktober is de regenperiode het hevigst. Het klimaat is afhankelijk van zow khgnel de hoogteals de tijd van het jaar. Alhoewel Costa Rica een relatief klein land is, kent het door de hoogteverschillen een grote variatie in klimaatzones. Costa Rica is in het algemeen ook in het regenseizoen goed te bereizen. Aan de oostkust heerst een warm en vochtig klimaat, aan de kust in het noordwesten is het een stuk droger. In het laagland aan de kusten van de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan is het overdag zo'n 30°C en koelt het 's nachts af tot 25°C. De regenwoudgebieden hebben het hele jaar door een vochtig klimaat.

BESTE REISTIJD:

De meeste bezoeken Costa Rica in de droge periode van december tot april. Maar eigenlijk is Costa Rica heel het jaar door een prachtige bestemming om te bezoeken.

Het reizen tijdens de natte moesson hoeft in Costa Rica echter geen probleem te zijn. De regen in het regenseizoen beperkt zich doorgaans tot 1 à 2 uur in de namiddag. Een groot voordeel van het reizen in het regenseizoen is dat in deze periode alles prachtig in bloei staat en het landschap veel groener is, waardoor de Costaricanen zelf wanneer ze over het regenseizoen spreken, dit het 'groene seizoen' noemen. Voordeel van het 'nattere seizoen' is dat het dan een stuk minder druk is in de bekendste Nationale Parken als Manuel Antonio en Monteverde.

GELD:

500 colon is ca. 1 Us dollar

De nationale munteenheid in Costa Rica is de Colón (vernoemd naar Christopher Columbus, in het Spaans Cristobal Colon). De Colon schommelt erg ten opzichte van de Amerikaanse dollar en inflatie is hoog. De munt is bij ons niet te verkrijgen, de makkelijkste manier om geld te wisselen is de Us $, in de meeste hotels, restaurants, winkels kan u in dollars betalen.

BETALINGSMOGELIJKHEDEN:

US Dollars en kredietkaarts worden vrijwel overal in Costa Rica geaccepteerd. De Euro wordt inmiddels ook steeds meer geaccepteerd. Aan te raden is uw Euro's te wisselen bij de lokale bank in lokale valuta. Betaalt u in principe niet met Euro's; u krijgt vaak een zeer ongunstige koers doorberekend. Tegenwoordig kan in Costa Rica op veel plaatsen (vooral duurdere hotels, restaurants en winkels) met kredietkaart betaald worden(bij voorkeur Mastercard of Visa). Ook bevindt zich in Costa Rica tegenwoordig op bijna iedere hoek van de straat een pinautomaat waar u eenvoudig geld kunt pinnen indien uw betaalkaart een Maestro logo heeft. Zorg er echter altijd voor dat u voldoende Colones op zak heeft als u buiten grote plaatsen en toeristencentra in Costa Rica gaat reizen.

VERVOER EN TRANSPORT:

Costa Rica is een prachtig land om per huurauto te verkennen. Door het heuvelachtige landschap rijden is avontuurlijk en leuk. U kunt stoppen waar u wilt om van de omgeving te genieten of te fotograferen. Houdt er rekening mee dat wegen niet altijd goed onderhouden zijn. Vooral in het regenseizoen kunnen plotseling kuilen opdoemen. U kunt bij Travel Experience de klasse van uw huurauto zelf bepalen. Travel Experience maakt gebruikt van verschillende categorieën huurauto’s die variëren in grote en luxe. Het zijn echter altijd 4WD auto’s. Voor een bezoek aan Tortuguero maken wij gebruik van vervoer per boot. Voor een bezoek aan het Nationaal Park Corcovado maken wij ook gebruik van de boot als een interne vlucht. Rijdt u bij voorkeur niet zelf met een huurauto rond, maar wenst u een reis naar Costa Rica op basis van losse transfers, dan wel een auto met eigen chauffeur voor de gehele periode, dan is dit uiteraard mogelijk. Houdt er rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden.

ELEKTRICITEIT:

Het voltage is overwegend 110 volt. Voor de stopcontacten heeft u een verloopstekker of adaptor nodig.

GSM:

Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen en gebeld kan worden in Costa Rica, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw provider. Het is namelijk afhankelijk van uw toestel en uw provider of u mobiel bereikbaar bent in Costa Rica.

INTERNET:

Vanuit de meeste grote plaatsen en vrijwel alle toeristencentra kunt u zonder problemen internetten. De meeste (betere) hotels beschikken tegenwoordig ook over internet (soms op de kamers, of alleen in de algemene ruimtes). Denkt u er ook aan dat u kunt bellen via internet (bijvoorbeeld via Skype).

VEILIG OP REIS:

Costa Rica is een betrekkelijk veilig land. Wees toch altijd een beetje op uw hoede. Maak alleen gebruik van officiële taxi’s en laat bij voorkeur het hotel een taxi bellen. Laat uw waardevolle sieraden bij voorkeur thuis.

GEZONDHEID:

Over het algemeen wordt Costa Rica gezien als een relatief hygiënisch land met vrij lage gezondheidsrisico's en een uitstekende gezondheidszorg. Het wordt echter afgeraden om in Costa Rica water uit de kraan te drinken. Koop flessen mineraalwater; deze zijn op bijna iedere hoek van de straat te verkrijgen. Het afsluiten van een bijstandsverzekering wordt aangeraden.

KLEDING:

Zorg dat u in Costa Rica comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriemen of een rugzak. Neem in elk geval dunne katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne koltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig tegen de regen en de felle zon. Neem verder een paar ingelopen wandelschoenen met grof profiel mee en een paar slippers of sandalen. Een kleine rugzak of schoudertas is handig om uw handbagage in op te bergen. Voor het opbergen van waardepapieren kunt u het beste een dunne geldbuidel kopen, die u onder uw kleren kunt dragen.

ETEN EN DRINKEN:

Voedsel in Costa Rica is lekker en niet duur. De meeste restaurants in Costa Rica hebben 'normaal' eten, maar het eten met de lokale bevolking is zeker het proberen waard.De keuken bestaat voornamelijk uit vlees, vis, groenten en lokale specialiteiten. Zoals in de meeste landen in Midden-Amerika wordt veel gekookt met rijst en bonen. Het nationale gerecht in Costa Rica is de 'gallo pinto', een gerecht dat bestaat uit rijst met bruine bonen en wordt veelal als ontbijt gegeten. Een ander typisch Costaricaans gerecht is de casado: rijst met kip of vlees met groenten. Het is een complete maaltijd voor een paar colónes, die de lokale bevolking ook gerust als ontbijt eet. Probeert u vooral ook de ceviche (heerlijke vissalade in limoensap), Tortilla's, avocadosalades, barbecuegerechten en uitstekende steaks. In veel gerechten en dranken worden bovendien verse vruchten verwerkt.Het drinkwater is in Costa Rica vaak van goede kwaliteit, echter wordt het niet aangeraden dit te drinken. Mineraalwater in flessen is overal te koop. Een erg lekker en verfrissend drankje is de Batido: verse vruchten mixen met water of melk. Een milkshake of een smoothie dus van aardbeien, ananas, bramen etc.

OPENINGSTIJDEN WINKELS:

Winkels in Costa Rica zijn doorgaans geopend van 8.00u 's ochtends tot 18.00u 's avonds. Banken gaan meestal rond 15.00u al dicht.

FOOIEN:

Fooi geven is gebruikelijk in Costa Rica. In restaurants wordt meestal ca. 10% fooi gegeven, maar soms zit dat ook al bij de rekening inbegrepen. Daarnaast is het gebruikelijk als u een gidsen en het hotelpersoneel een fooi geeft.

SCHILDPADDEN:

Vijf soorten zeeschildpadden komen regelmatig nestelen op de stranden van Costa Rica. In het algemeen zijn er van mei/juni tot en met oktober nestelende schildpadden te zien in Tortuguero. De beste periode om schildpadden te zien zijn de maanden juli en augustus. Van september tot december komen de eieren uit en kun je de jongen zien. Ook bij de kust van de Stille oceaan komen diverse soorten schildpadden hun eieren leggen. Per ras is er een verschillend seizoen en exact gebied. Ongeacht de reisperiode is er vrijwel altijd een ras schildpadden dat aan land komt om eieren te leggen.

SNORKELEN/DUIKEN:

In Guanacaste, rondom Cahuita, Manuel Antonio en Dominical zijn er duik- en snorkelmogelijkheden. De beste periode om te duiken is het droge seizoen. In de natte maanden is het zicht onderwater beperkt.

RELIGIE:

De Rooms-Katholieke Kerk is de staatskerk van Costa Rica, waartoe ruim 90% van de bevolking zich rekent.


De Costa Ricaanse keuken is een fusie van culinaire tradities uit Afrika, Zuidwest-Europa en China. Basisbestanddelen zijn rijst, maïs, bonen en wortelknollenals taro, cassave en zoete aardappel. Costa Rica ligt tussen twee oceanen en heeft liefhebbers van vis, schelp- en schaaldieren veel te bieden. Ook vers fruit en groenten zijn in overvloed beschikbaar.

Gallo Pinto
Het nationale gerecht isgallo pinto. Dat betekent weliswaar ‘gevlekte haan’, maar
de schotel bestaat uit rijst met bonen, op smaak gebracht met ui, koriander en
worcestershiresaus. Gallo pinto wordt vaak geserveerd als stevig ontbijt met gebakken of roerei en koffie ofagua dulce: rietsuiker opgelost in heet water.
Een variatie voor lunch of diner iscasados(‘getrouwd’), eveneens rijst met
(rode of zwarte) bonen, als basis, nu aangevuld met kip, varkensvlees of steak,
een beetje salade van kool of sla met tomaat en gebakken banaan.

Traditionele gerechten
Andere traditionele hoofdgerechten zijn:
arroz con camarones: rijst met garnalen;
arroz con pollo: rijst met kip;
arroz guacho: rijstschotel met vlees en groenten;
barbudos: omelet met sperziebonen;
ceviche: vis of schaaldieren gemarineerd in limoensap;
escaveche: vis- of kipschotel;
frito: gestoofd varkensvlees;
higado en salsa: saus van runderlever;
mondongo: soep van rundermaag;
olla de carne: maaltijdsoep met vlees, banaan en yucca;
papas con chorizo: aardappelen met pittige worstjes;
pollo criollo: gegrilde kip;
pozole: dikke soep met vlees en groenten in vele variaties;
sopa negra: ‘zwarte’ soep met bonen en eieren.

Dranken
De nationale drank is cacique, op basis van rietsuiker. Batidos en refrescos naturales zijn shakes van verse vruchten met melk of water; jugo is vruchtensap, bijvoorbeeldjugo de piña: ananassap ofjugo de mora: bramensap; horchata is een drankje op basis van gemalen rijst en kaneel; pinolillo: een soort chocoladedrank; resbaladera: rijst- en gerstdrankje. Alcohol: veel voorkomende biermerken zijn Imperial en Pilsen;ron ricois zachte Costa Ricaanse rum. Wijn is over het algemeen afkomstig uit Chili.

Smaakmakers
Belangrijke smaakmakers zijn koriander, knoflook, saffraan, peterselie, oregano, tijm en nootmuskaat. Aan de Caraïbische kust wordt veel kokosmelk verwerkt.

Desserts
tres leches: gebak met eieren, room en melk;
queque seco: sinaasappelcake;
dulce de leche: zoete, dikke gecondenseerde melk;
torta chilena: laagjescake gevuld met dulce de leche;
miel de chiverre: zoet vruchtvlees van een witte pompoen;
arroz con leche: rijstpudding;
suspiros(zuchtjes): merengues.

Hapjes
Tapas heten in Costa Rica ook welboccas. Het zijn vaak stevige porties vlees of vis. Lichter te verteren zijn:
platanos maduros of platanos asados: gebakken banaan;
pejibayes: perzikpalmvruchtvlees;
picadillo de chayote con elote: gemalen vruchtvlees van chayote (een peervormige pompoensoort) met maïs;
picadillo de papaya verde: fijngemaakte groene papaya;
picadillo de vainicas: gehakte sperziebonen met rundvlees.
Op veel plaatsen zijn verse vruchtensalades verkrijgbaar, van onder andere
ananas, banaan, mango, papaja en watermeloen

Ontbijt en koffie
Het ontbijt omvat koffie ofagua dulce(pure rietsuiker, opgelost in heet water) met een sandwich van stokbrood met boter, jam en witte kaas. Costa Ricanen dippen ook graag hun verse stokbroodje in zure room met een beetje zout. Meestal kun je ook kiezen voorgallo pintoof cornflakes. Tussen ontbijt, lunch en diner nemen Costa Ricanen twee keer een koffiepauze. Bij de ochtendkoffie eten ze meestal
stokbrood met boter en bij de middagkoffie koek of gebak.

De rekening
Traditionele gerechten, zoals rijst met bonen, zijn goedkoop in kleine lokale eethuizen, de sodas. In meer internationaal georiënteerde restaurants is het prijspeil vergelijkbaar met dat in de Verenigde Staten.Hou er rekening mee dat je bij de prijzen op het menu nog moet optellen: 13% BTW en 14% voor de bediening.

Beste Reistijd Costa Rica

Het klimaat in Costa Rica

Costa Rica heeft een tropisch klimaat. De temperaturen in het land zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen in de diverse gebieden van Costa Rica, dan van de tijd van het jaar. Kijken we naar de verschillende gebieden in Costa Rica, dan zien we dat de gemiddelde temperaturen variëren van twintig graden in het hoogland tot dertig graden aan de kusten.

Verder is het belangrijk om te weten dat er twee seizoenen zijn aan de Stille Oceaan kant van Costa Rica en in de Centrale Vallei. Het eerste seizoen heet de droge tijd (van eind december tot en met april) en het tweede seizoen heet het regenseizoen. Het regenseizoen vindt plaats van april tot en met november. Het kan het gehele jaar door regenen, maar in het droge seizoen heb je wel minder kans op regen. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de regenbuien in Costa Rica nooit echt lang duren en vaak in de ochtend plaatsvinden.


De beste reistijd voor Costa Rica

De beste periode om Costa Rica te bezoeken, is van december tot en met april, ofwel in het droge seizoen. Dit betekent niet dat je niet naar Costa Rica kunt reizen in het regenseizoen, maar in deze periode moet je wel rekening houden met wat meer regenbuien. Neem in ieder geval altijd een poncho mee als je naar Costa Rica gaat, zodat je voorbereid bent op regen.

Het seizoen om schildpadden in Costa Rica eieren te zien leggen in Tortuguero is van juli tot oktober. Hierna komen de eieren uit en kun je de kleine schildpadden zien, die hun weg proberen te vinden naar de zee. Zowel het leggen van de eieren als het bewonderen van de kleine schildpadjes is erg bijzonder en zeker de moeite waard.